MORENDO BRASSBAND 1981-2014

 

Bakgrund

I Barsebäcks Kyrkokör fanns två medlemmar som tidigare trakterat brassinstrument men som så många andra lagt instrumenten på hyllan. När det visade sig att några av körens damer hade män som var i samma situation föddes tanken på att damma av instrumenten och börja på nytt. Tanken blev verklighet och den 30 april  1981 spelade en grupp på fem blåsare för första gången. Plats: Barsebäcks Bygdegård. Publik: Barsebäcks Kyrkokör med familjer.

 

Utveckling

Ryktet om vår ännu namnlösa grupp spred sig genom mun-till-mun metoden och efter ett par år hade vi en numerär på 12-15 blåsare som alla hade det gemensamt att man ville återuppta sitt musicerande under trevliga men anspråkslösa förhållanden. Under perioden fram till 1998 var numerären ganska konstant för under de senaste åren närmast explodera och i dag är vi 30-tal medlemmar.

 

Geografi

I dag kommer medlemmarna från Malmö, Eslöv, Kävlinge, Landskrona och Helsingborg men vi har hela tiden haft vår bas i Kävlinge som i detta sammanhang visat sig vara en perfekt knutpunkt. Efter att första åren repeterat hemma hos varandra hamnade vi – via församlingssalen i Barsebäck –  i Hemvärnsgården i Stora Harrie och därefter i Byastugan i Hofterup men numera är det församlingshemmet i Löddeköpinge som gäller.

 

Namnet Morendo

Efter några år uppkom ett behov av att ge den namnlösa gruppen ett namn. Flera mer eller mindre lämpliga förslag ratades men så småningom fastnade vi för Morendo som på musikspråk betyder utdöende och skall uppfattas som en drift med en allvarlig underton av vår rekryteringsbas. De senaste årens utveckling, såväl ur antalssynvinkel  som kvalitetsmässigt har dock gjort att namnet ifrågasatts.

 

Framträdanden

Även om ursprungstanken var att träffas och musicera för vår egen skull har antalet framträdanden sakta men säkert ökat och ett antal traditioner har utvecklats, bl. a. den årliga julkonserten i Korsbackakyrkan och spelning på. Vi har förekommit  som ”stämningshöjare” för olika företag vid Malmöfestivalens drakbåtstävlingar. Dessutom har vi framträtt i olika kyrkliga sammanhang.

 

20-års jubileum

 Vårt 20-års jubileum firar vi med en övningshelg som avslutas med konsert i Löddeköpinge församlingshem söndagen den 13 maj klockan 16. Dirigent vid konserten blir, förutom våra ordinarie dirigenter Lennart Lundholm och Christer Narling,  musikdirektör Torgny Hanson som är en av Sveriges förnämsta brasspedagoger och till vardags högste chef för all militärmusik i Sverige. Dessutom kommer sånggruppen Sankt Göran och drakarna att medverka. En grupp som liksom vi har sitt ursprung i Barsebäcks Kyrkokör.

 

30-års jubileum

Vårt 30-års jubileum firar vi (dock ett år försenat) med en konsert den 28 oktober kl. 18.00 i i Löddeköpinge församlingshem. Konserten innehåller mycket känd filmmusik, men även andra kända och okända stycken. Diregent för konserten är Gustav Blomsterberg. konserten framförs som ett caféprogram med småbord som har servering.